Video Korporat: 10 Langkah Penting Yang Bisnes Anda Perlu Ikut

Video korporat adalah salah satu medium yang terbaik bagi menyampaikan mesej penting daripada syarikat anda kepada orang luar dengan berkesan.

Kini, dengan peningkatan akses wifi dan kelajuan wifi, video korporat semakin digunapakai oleh banyak perniagaan dan syarikat di seluruh dunia.

Penghasilan video korporat juga mampu meningkatkan kredibiliti sesebuah syarikat dan perniagaan sekiranya ia dilakukan dengan betul.

Pelanggan akan menjadi lebih peka tentang servis atau produk yang anda sediakan.

Ketahui 10 langkah penting yang anda perlu ikut di dalam artikel ini.

Apa itu Video Korporat?

Video korporat merupakan video atau imej bergerak yang sering digunakan oleh sesebuah syarikat atau perniagaan bagi menyampaikan pesanan korporat dalaman atau luaran.

Video korporat dapat dibezakan daripada video iklan biasa melalui sasaran penggunanya.

Video korporat dihasilkan untuk menyampaikan info kepada golongan profesyen tertentu dan bukannya kebanyakan orang awam.

Pembuatan video korporat oleh perniagaan boleh dilakukan dalam beberapa bentuk.

Antaranya adalah, video latihan, demonstrasi, video yang bertujuan untuk meningkatkan kesedaran jenama, memasarkan video untuk atau produksi perniagaan ke perniagaan korporat.

Sebagai contoh, video korporat boleh digunakan untuk menyampaikan maklumat tentang hasil kewangan kepada pihak berkepentingan.

10 Langkah Video Korporat Yang Efektif

video korporat

 

  • Ketahui objektif video korporat

Video korporat yang berkualiti mempunyai mesej yang padu. Ini boleh dilakukan dengan perancangan yang terperinci sebelum sesi penggambaran dijalankan.

Tentukan apa yang anda hendak sampaikan sebelum anda berada di depan kamera dan ikut skrip dan masa yang telah ditetapkan.

Semasa merakam video korporat, pastikan anda tidak terus bercakap secara spontan tanpa mempunyai perancangan yang teratur.

Ini kerana, dengan skrip dan perancangan yang teratur, anda dapat memastikan semua isi-isi penting yang ingin disampaikan tidak dilupakan.

  • Pastikan video tidak terlalu panjang

Pastikan video korporat yang dihasilkan adalah padat dengan infomasi dan tidak terlalu panjang. Ini adalah untuk memastikan penonton tidak cepat bosan dengan video anda.

Tambahan pula, menurut AdWeek, video YouTube yang paling banyak ditonton rata-rata adalah kurang daripada 3 minit.

Gunakan bahasa yang ringkas dan senang faham serta visual yang berkesan untuk berkomunikasi dengan penonton.

Sekiranya anda mempunyai banyak info yang tidak dapat dimasukkan di dalam video, sertakannya pada bahagian komen atau kapsyen dengan copywriting yang menarik.

Anda juga boleh menyediakan link pada ruang tersebut untuk memudahkan penonton mendapatkan maklumat tambahan di website syarikat anda.

  •  Sertakan isi pada awal video

Topik dan kandungan yang ingin anda sampaikan adalah sebab utama penonton melihat video anda.

Oleh itu, pastikan anda memberi apa yang mereka inginkan pada awal video agar mereka dapat info yang diinginkan dengan segera.

Tidak salah untuk memperkenalkan topik secara ringkas dan menerangkan maklumat berkait yang lain sebelum kembali kepada topik asal.

Namun, pastikan isi utama video anda tidak dilindungi oleh perkara-perkara yang kurang relevan.

  • Jangan hanya bercakap dengan kamera

video korporat

Jadi kreatif dengan cara penyampaian video kepada penonton. Jangan hanya bercakap dengan kamera sampai habis video!

Video yang tidak mempunyai variasi dalam cara penyampaiannya akan tampak kurang menarik dan bosan untuk dilihat.

Sekiranya mereka ingin melihat orang bercakap panjang, mereka boleh sahaja menonton berita atau menghadiri mesyuarat perniagaan.

Pastikan juga anda tidak kelihatan kaku dan janggal ketika bercakap di hadapan kamera.

Sekiranya anda gementar, berlatih dengan skrip dan bahan-bahan terlebih dahulu untuk mendapatkan gambaran keseluruhan video tersebut sebelum sesi penggambaran mula.

Anda juga boleh melakukan beberapa latihan relaksasi untuk menenangkan fikiran.

  • Pilih lokasi penggambaran yang sesuai

Semasa menjadualkan penghasilan video korporat anda, terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan.

Antaranya adalah, lokasi penggambaran (dalaman atau luaran), rawatan khusus setiap lokasi, dan cuaca yang tidak dapat diramalkan.

Tujuan perancangan yang teliti dilakukan adalah untuk memastikan video kelihatan professional dan tidak seperti tangkapan rawak.

Seterusnya, harus juga diingat bahawa lokasi penggambaran yang dipilih sangat mempengaruhi keseluruhan video anda.

Sebagai contoh, untuk menggambarkan hari biasa dalam kehidupan di pejabat anda, anda boleh melakukan sesi penggambaran di dalam pejabat itu sendiri.

Namun, pastikan anda merancang dengan teliti agar tiada gangguan di dalam frame seperti ruangan yang bersepah atau sampah di bahagian belakang.

  • Berpakaian kemas

Orang ramai akan menilai penampilan dan pemakaian anda sebaik sahaja anda muncul di skrin.

Oleh itu, anda haruslah memilih pakaian yang kemas, dan menunjukan sisi profesional anda sama seperti mesej yang anda ingin sampaikan.

Bukan itu sahaja, sepanjang tempoh video tersebut, pastikan anda kekal konsisten dengan pakaian anda. Elakkan tukar pakaian berkali-kali.

  • Bentangkan data

Menyertakan bukti adalah kunci untuk membuat video korporat yang benar-benar dipercayai oleh penonton.

Oleh itu, anda perlu menyertakan data yang dapat menyokong kenyataan anda untuk membina kepercayaan penonton terhadap apa yang anda bentangkan di dalam video tersebut.

Data sahaja tidak selalunya menarik. Jadi, anda boleh menggabungkannya dengan statistik, infografik, gambar atau video tambahan.

Ini adalah untuk memudahkan anda memvisualisasikan mesej serta menyokong apa yang anda ingin sampaikan kepada mereka dengan lebih berkesan.

  • Jangan abaikan Production Value

Sesiapa sahaja dapat melihat perbezaan antara video amatur dan video yang dibuat oleh profesional.

Antara rahsia untuk menjadikan video korporat anda lebih berkualiti adalah dengan pencahayaan dan suara yang betul.

Lokasi penggambaran tersebut mungkin nampak terang pada penglihatan manusia namun ia kebiasaanya akan kelihatan lebih gelap di dalam kamera.

Oleh itu, pencahayaan dan alat reflektor adalah sangat penting untuk mengelakan bayang-bayang yang akan mengganggu video anda.

Seterusnya, pastikan juga anda menggunakan mikrofon agar suara anda boleh didengari dengan lebih jelas walaupun anda berada agak jauh dari kamera.

  •  Sampaikan Isi penting melalui penceritaan

Anda boleh menyertakan mesej yang anda sampaikan melalui penceritaan yang menarik untuk menjadikan video korporat anda lebih berkesan.

Cerita yang bagus juga mampu memberi inspirasi dan memberi kesan mendalam yang akan penonton ingat.

  • Sertakan “Call To Action”

video korporat

Akhirnya, elakkan menamatkan video anda secara tiba-tiba.

Anda telah berjaya menarik minat penonton untuk mendengar mesej yang anda ingin sampaikan hingga hujung video.

Kini, tiba masanya anda membuat kesimpulan dan memanggil mereka untuk melakukan sesuatu yang anda inginkan seperti “hubungi kami segera” atau “dapatkan servis syarikat kami”.

Video korporat yang baik mempunyai mesej yang mendorong penonton untuk melakukan sesuatu.

Anda juga perlu menyertakan logo dan maklumat penting bagi mereka menghubungi anda dengan mudah seperti nombor telefon syarikat, email atau website syarikat.

Kesimpulannya, dengan penghasilan video korporat yang profesional, identiti jenama anda dapat ditonjolkan kepada khalayak ramai.

p/s: Nak tahu cara mudah edit video yang boleh bantu bisnes anda? Semua tips yang anda perlukan ada di dalam artikel Cara Mudah Edit Video Untuk Bisnes Anda.

Jika anda mempunyai masalah menghasilkan video korporat yang berkualiti tinggi dan memerlukan bantuan meningkatkan tontonan video, melaburlah untuk video anda.

Salah satu tempat yang anda boleh melabur dan mendapat pulangan yang memuaskan adalah HAS Production.

HAS Production berpengalaman dalam menghasilkan pelbagai jenis video termasuklah video korporat, persendirian dan agensi kerajaan.

Banyak video hasil daripada HAS Production telah menunjukkan 100% keberkesanan dalam meningkatkan hasil jualan produk!

Video yang dihasilkan akan membantu bisnes anda untuk kekal relevan pada masa akan datang.

HAS Production sangat sesuai untuk pasaran Malaysia kerana mereka mempunyai penguasaan ilmu penghasilan video berkualiti untuk audien berbangsa Melayu.

 

Dapatkan Konsultasi HAS Production Sekarang!

 

 

2022-01-11T12:15:52+08:00